Spring til indhold
Home » Blog » Nordisk Råd musikpris

Nordisk Råd musikpris

I 1965 stiftedes Nordisk Råd musikpris, og i starten uddelte man prisen hvert tredje år til en komponist fra et af de nordiske lande. Siden 1990 er prisen blevet udelt hvert andet år, især med øje på udøvelse af musik på et højt kunstnerisk niveau. Prisen uddeles således, at hvert andet år tildeles prisen en komponist og hvert andet år en udøver.

De nationale medlemmer af komitéen stiller hver især forslag om, hvem der skal komme i betragtning som modtager af prisen. Bedømmelseskomitéen udvælger derefter vinderen, der modtager 300.000 danske kroner. Beslutningen om hvem der skal modtage prisen, sker senest en måned før selve uddelingen.

Komitéen har nordiske musikeksperter

Nordisk Råds Komité består af 1 medlem fra hver af de 5 nordiske lande; Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark. Medlemmerne skal være eksperter i musik fra deres eget hjemland og desuden have størst muligt kendskab til musikken i deres nabolande. Musikprisen uddeles sammen med andre nordiske priser inden for litteratur, film og natur- og miljøarbejde.

Hvert land kan indsende to forslag og et fra hvert af de selvstyrende områder. Prisen uddeles til en bred vifte af musikgenrer lige fra popalbum, filmmusik, symfonier og koncerter, så længe musikudøvelsen anses for at være nyskabende og af høj kunstnerisk kvalitet.

Offentliggørelsen af Nordisk Råd musikpris i 2021

Den 8 juni kl.12:00 sharp offentliggøres de nominerede på norden.org og vinderen præsenteres d. 2 november i København i forbindelse med Nordisk Råds årsmøde.

  • Vinderen modtager 300.000 kr. samt prisstatuetten “Nordlys”.
  • Her i 2021 uddeles prisen til et ensemble eller en artist
  • Prisen skal være med til at sætte fokus på musik af højt kunstnerisk niveau

Danmark har fået tildelt prisen 7 gange

Nordisk Råd musikpris er tildelt en dansk kunstner 7 gange, siden Rådet blev stiftet i 1965. Første gang var i 1974, hvor den danske komponist Per Nørgård stak af med den fornemme pris, og senest i 2016 fik den danske komponist Hans Abrahamsen tildelt prisen.

Filmprisen er den nyeste blandt Nordisk Råd-priser, og første gang filmprisen blev uddelt var i forbindelse med Nordisk Råds 50 års jubilæum i 2002. I filmkategorien har Danmark vundet prisen i alt 6 gange, og blandt prisvinderne er de tre succesfulde filminstruktører Lars Von Trier, Thomas Vinterberg og Peter Schønaug Fog. Du kan læse meget mere om det nordiske samarbejde på siden Ntribe.