Nordisk samarbejde

Norden - verdens mest integrerede region

Det er i hvertfald Nordisk Råds overordnede ambition frem til 2030. Nordisk samarbejde foregår inden for rammerne Nordisk ministerråd og Nordisk råd. Samarbejdet er med en vision om, at Norden skal være en god region at bo, leve og arbejde i og omfatter Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland. Rådet så dagens lys første gang i 1952 og har 87 valgte medlemmer fra de 9 nordiske lande. De nordiske landes fælles værdier er med til at styrke Nordens position, og gør os til en vigtig medspiller i et europæisk og globalt samarbejde. Du kan finde flere interessante fakta om Nordens samarbejde her på Ntribe.

Vidste du, at Norden har et af verdens ældste og mest omfattende politiske samarbejde. Vi hører til blandt verdens højest uddannede og har den 12. største økonomi i verden.

Norden er en af de mest ligestillede regioner i verden, og vi ligger i toppen af mange internationale målinger for åbenhed, ytringsfrihed, miljø og lykke.

Nordisk råd belønner kulturen

Hvert år uddeler Nordisk råd en række priser, der er med til at synliggøre et tæt Nordisk samarbejde. Nordisk råds priser er blandt de mest prestigefyldte i Norden og er inden for følgende kategorier: Miljøpris, Litteraturpris, Børne- og ungdomslitteraturpris, Filmpris og Musikpris. Udover at belønne og hylde Nordens kunstnere er formålet med kulturpriserne også, at øge omverdenens interesse for nordisk litteratur, sprog, film og musik. Priserne er på hver 300.00 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige topmøde, der er årets største nordiske politiske begivenhed.
Filmprisen

Nordisk Råd

Litteraturprisen

Nordisk Råd

Musikprisen

Nordisk Råd

Nordisk kulturfond - en del af Nordisk samarbejde

Nordisk Kulturfond arbejder for et fornyet og dynamisk kunst- og kulturliv i Norden. Fonden har et budget på 36 mio. danske kroner og støtter over 300 projekter årligt. Fonden er en del af et nordisk samarbejde og skal bidrage til en positiv udvikling af Nordisk musik, kunst og kultur.

Som tidligere nævnt iværksatte Nordisk Kulturfond i 2017 en femårig musiksatsning “PULS”, med et ønske om, at livemusikken i en højere grad overskrider landegrænserne, herunder de smalle musikgenrer. Hovedparten af Nordisk kulturfonds støtte går til nordiske kulturelle projekter, både i og uden for Norden og de årlige bevillinger, finanseres blandt andet af Nordisk ministerråds budget, der altid godkendes af Nordisk råd.

Nordisk samarbejde får os lettere gennem kriser

Desuden er kulturfondens mål at udvikle og formidle viden om nordisk kunst og kultur for at stimulere udviklingen af kulturpolitikken i Norden, samt fremme kunstneriske og kulturelle netværk på tværs af de nordiske landegrænser. Nordisk kulturfond tror på, at kunst og kultur er grænseløs og kan være en fælles Nordisk platform, der åbner op og skaber forbindelser.

Nordisk Råd er overbeviste om, at et stærkt nordisk samarbejde kan være vejen ud af en vanskelig økonomisk situation, som de fleste lande står i efter Covid-19. Og at dialog mellem mennesker, organisationer og virksomheder, kan være afgørende for at mindske den afstand, der er opstået mellem landene i kølvandet på covid-19.